Od ovih namirnica šećer skače u nebesa, a mnogi ih jedu svakodnevno: Omiljeno srpsko jelo kao NAJŠTETNIJI doručak
Doručak, Foto: Jelajelena Petrovic

LOŠE ZA ZDRAVLJE

Od ovih namirnica šećer skače u nebesa, a mnogi ih jedu svakodnevno: Omiljeno srpsko jelo kao NAJŠTETNIJI doručak

Održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi ključno je za održavanje energije tokom dana

Objavljeno:

Zdrav doručak je jedan od najboljih načina da se obezbedi stabilan nivo šećera u krvi. Međutim, mnoge popularne opcije za doručak mogu imati suprotan efekat, uzrokujući brze skokove šećera u krvi, što dovodi do kasnijeg pada i intenzivne želje za šećerom.

Lekari dr Erik Natkin i dr Rimas Geiga, koji je takođe nutricionista i dijetetičar, upozorili su na tri takve opcije.

1. Slatke žitarice za doručak

Činija žitarica je praktična opcija kada smo u žurbi, ali može negativno uticati na naše zdravlje. „Zaslađene žitarice su uglavnom rafinisani ugljeni hidrati i šećer. Oni se svare u glukozu u roku od nekoliko minuta, obezbeđujući brz nalet energije praćen neizbežnim krahom, podstičući žudnju“, upozorava dr Natkin za SheFinds.

Dr. Geiga se slaže i napominje da su mnoge žitarice za doručak pune dodanih šećera, što uzrokuje brze skokove nivoa šećera u krvi.

2. Mafini i krofne

Kada ujutro želimo nešto ukusno i slatko, opcije poput mafina i krofni mogu zvučati idealno. Nažalost, te dve opcije nisu povoljne za naš struk. „Mafini i krofne su u osnovi peciva za doručak, puna šećera, rafinisanog brašna i trans masti“, kaže dr Natkin.

Slično tome, dr Geiga ističe da mafini i razna slatka peciva često sadrže rafinisane šećere i masti.

3. Jogurti sa ukusom

Ako odaberemo pravu vrstu, jogurt može biti ukusan i zdrav doručak. Na primer, grčki jogurt može biti odlična opcija. Ipak, treba biti oprezan sa aromatizovanim jogurtima.

„Jogurti sa ukusom često sadrže velike količine dodatih šećera. Izaberite običan grčki jogurt i dodajte sveže bobice ili malo meda za slatkoću. Na ovaj način dobijate prednosti jogurta bez dodatka šećera“, zaključio je doktor Geiga.

Bonus video:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/T.M./Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.